Czarny Bór pierogami stoi

09 września 2020

Święto Pieroga jest imprezą cykliczną organizowaną końcem lata w gminie Czarny Bór. 

Jej charakter ewoluował na przestrzeni wielu lat i ostatnie dwie edycje imprezy są częścią Gminnych Dożynek ściągając jak magnez amatorów przysmaków ciasta wypełnionego nadzieniem, a także profesjonalistów, którzy chcą pochwalić się swoim kunsztem.

Czarnoborskie dożynki 2012

Udział w rywalizacji na najsmaczniejsze pierogi jest bezpłatny, a zawodnicy podzieleni są na kilka kategorii: kucharze profesjonaliści, instytucje i organizacje oraz kucharze amatorzy (osoby indywidualne). Pieczołowicie przygotowane dania oceniane są pod względem m.in. smaku, estetyki podania czy oryginalności przez komisję konkursową.

pierogi napełnione farszem

Konkurenci prześcigają się w pomysłowości wykonania i ozdobienia potrawy tworząc kulinarne „dzieła sztuki”. Na zwycięzców kucharskich zmagań, którzy prezentują pierogi napełnione farszem w najrozmaitszych konfiguracjach od tradycyjnych „ruskich”, poprzez te ze szpinakiem, kaszą gryczaną po litewskie, czekają atrakcyjne nagrody.

Kulinarne współzawodnictwo gromadzi w gminie tysiące mieszkańców powiatu wałbrzyskiego i kamiennogórskiego, którzy chcą posmakować regionalnych potraw, ponieważ Pierogowe Święto to nie tylko tytułowe pierogi, to także pyszne swojskie jadło, które dzięki tradycyjnym recepturom cieszy się ogromnym powodzeniem.

pierogi z kurczakiem i brokułami

Impreza na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń plenerowych regionu zyskując coraz większą frekwencję, a ostatnie edycje odbywają się pod Patronatami Honorowymi parlamentarzystów i Marszałka Województwa Dolnośląskiego. Piecze nad prawidłowym przebiegiem pierogowej rywalizacji sprawuje Centrum Kultury w Czarnym Borze.

Zapewniamy, że nawet najbardziej wysublimowany smakosz znajdzie coś dla siebie